Przyprawy służą temu, by wydobyć z dań to, co najlepsze. Odpowiednie połączenie sprawi, że główne komponenty dania nabiorą całkiem nowego charakteru. Od różnorodności przypraw w daniu zależy jego niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście warto mieć podstawowy bukiet ziół oraz sól i pieprz, jednak prawdziwa kuchnia to coś znacznie więcej. Za ich sprawą codzienne danie może zamienić się w coś niepowtarzalnego. Na rynku jest dostępnych wiele różnych przypraw lokalnych, ale i takich z całego świata.
Rozmaite przyprawy z najdalszych zakątków świata
Nie ma już takich trudności w ich zdobyciu jak za czasów Kolumba czy Magellana, którzy odkrywali nowe lądy i przywozili przyprawy czasem cenniejsze, niż złoto czy srebro. Niektóre z nich nadal są sporo warte i niemal na wagę złota tak jak na przykład szafran pozyskiwany z krokusa uprawnego. Wysokie koszty produkcji również podnoszą jego wartość rynkową – aby uzyskać kilogram szafranu potrzeba około 150 tysięcy kwiatów, których słupki są zbierane ręcznie o świcie. To między innymi przyczyna, dlaczego ta przyprawa i posiłki z nią przyrządzane są tak kosztowne, jednak mimo tych trudności jest warta zachodu. Aby nadać wyrazisty smak potrawie, wystarczy dodać około pięciu nitek, z pewnością sprawdzi się lepiej niż sól w niektórych daniach. W każdej hurtowni można znaleźć rozmaite przyprawy dla gastronomii, warto jednak udać się czasem na pobliski targ i poczuć aromat świeżych ziół i dodatków do potraw. W dobrych restauracjach używa się szerokiego bukietu przypraw dodawanych do dań, które nadają ekspresji i świadczą o kunszcie kucharza. Z bardziej rozpowszechnionych oraz szerzej dostępnych i znanych jest oregano i bazylia. Obu używa się w kuchniach na całym świecie.
Ta pierwsza idealnie sprawdza się świeżo po zerwaniu, ale także w postaci suszonej. Świetnie pasuje do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza, spaghetti bolognese czy lasagne. Z łatwością można je hodować na kuchennym parapecie, tak samo jak bazylię. Ta z kolei ma bardzo charakterystyczny zapach – jej liście wydzielają silny świeży aromat. Sprawdzi się przez to w letnich sałatkach, orzeźwiających lemoniadach, a także, podobnie jak oregano, we włoskich specjałach. W każdej kuchni wiele przypraw to skarby prosto z Indii. Cynamon, kurkuma czy kardamon nie tylko nadają walorów smakowych potrawie, ale również podbijają jej kolor i naturalnie rozgrzewają. Do dań mięsnych, które królują na obiadowych stołach w Polsce, idealnie sprawdza się kminek. Świetnie współgra z ziemniakami i kapustą, a oprócz szerokiego zastosowania w kuchni ma również właściwości prozdrowotne. Przydatnymi przyprawami są również gotowe mieszanki, tak jak pochodzące z południowo-wschodniej Francji zioła prowansalskie, które łączą rozmaryn, bazylię, tymianek, miętę, szałwie, majeranek oraz cząber.
Jak widać, rozmaitość przypraw jest imponująca. Warto poeksperymentować w kuchni i nadać daniom niepowtarzalnego charakteru. Tego z pewnością oczekuje się po potrawach serwowanych w restauracjach, na które niecierpliwie czeka się w zaciszu swojego stolika. Jak ze wszystkim, także z przyprawami można czasem przesadzić, w tym względzie także jest potrzebna pewna rozwaga, jednak prawdziwy kucharz na pewno sobie z tym poradzi.