W Warszawie, podobnie jak w innych dużych miastach, zawsze można znaleźć co najmniej kilka restauracji serwujących kuchnię polską (schabowy, pierogi, rosół), kuchnię chińską (ryżowe makarony i kurczak słodko-kwaśny), a nawet kuchnię gruzińską (chinkali, czy placki z jajkiem i twarogiem) ostatnio bardzo modną. Jednak nie każdy chce jadać to co zwykle w domu, nie przepada za papierem i makaronem ryżowym, czy też ma dosyć pierożków wszelkiego typu.
Gdzie zatem może się stołować i na jaką kuchnię postawić?
Dobrą opcją jest wybór kuchni azjatyckiej. Jest ona znacząco różna od naszej polskiej, a jednocześnie nie musi oznaczać chińszczyzny. Pierwszy wariant to jedzenie indyjskie w Warszawie. To doskonała opcja dla wegetarian i wegan, ponieważ dużo tutaj warzyw i owoców, a mięsa zdecydowanie mniej. Znaleźć tutaj można pyszne gulasze, placki pieczone w specjalnym piecu podawane z grillowanymi warzywami, samosy czyli rodzaj pieczonych pierożków, jak również rozgrzewające zupy. Potrawy indyjskie są mocno doprawiane curry oraz kurkumą, dlatego często mają charakterystyczny pomarańczowy kolor. Stosuje się też kolendrę czy inne zioła. Z kolei na deser jest obowiązkowe mango, które jest absolutnym królem owoców w Indiach. Posiada aż kilkaset odmian, jest dostępne wszędzie i spożywane niemalże codziennie.
Słodkie, soczyste, idealne do sałatek owocowych jak i do mango lassi, czyli jogurtowego koktajlu z owocem. Inna opcja to kuchnia japońska, kojarząca się nieodłącznie z sushi. Jednak rolki z ryżu, łososia i czarnych wodorostów to niejedne co ma do zaoferowania ta kuchnia. Ważne są tutaj owoce morza. Chętnie jada się między innymi krewetki w różnej formie, jak i ryby – na zimno oraz na ciepło. Warzywa smaży się w woku, czyli głębokiej patelni, wykorzystywanej też do smażenia potraw na głębokim tłuszczu np. sajgonek, czyli warzyw zawijanych w papier ryżowy który po upieczeniu staje się chrupiący. Chętnie wykorzystywany jest słony sos sojowy, czy też cukier. Desery zaś sa często na bazie fasoli. Takowe są również obecne w kuchni koreańskiej.
Charakterystyczne dla nich są też desery mochi, czyli lody zawinięte w ciasto ryżowe. Tutaj mało jest ryb, za to dużo kurczaka oraz wołowiny – w zupach, gulaszach, czy pieczeniach. Niezbędny jest także ryż podawany do każdego obiad w osobnej miseczce. Oczywiście często pojawia się też kimchi czyli koreańska kiszona kapusta na ostro z pomidorami. Jak widać jest wiele ciekawych kuchni które warto spróbować. Poznawanie nowych smaków to wspanała zabawa!